Ben Siaens is de initiatiefnemer van ‘Rocco Pantalòn’, een originele winkel voor binnenhuisplanten in hartje Brussel. Vraag hem niet naar de link tussen deze rockende naam en zijn activiteit want die is er niet. ‘Het rolt goed op de tong, meer moet dat niet zijn’.

Eeuwige avonturier met diverse ervaringen, heeft Ben verschillende dingen geëxperimenteerd vooraleer hij de onweerstaanbare behoefte voelde om zijn eigen verhaal te schrijven. Beïnvloed door een familiegeschiedenis van ondernemers, gebruikt hij een leegstaande ruimte in een gebouw van zijn broer : hij begint een atypische plantenboetiek. Ben is bij JobYourself binnengekomen via het duurzame wijkcontract Jonction en is half november 5 maanden in testfase. De creatieve ondernemingsenergie druipt er gewoon van af !

Ontdek zijn fiche in de gids van ondernemers

Photo by Jeffrey Vanhoutte ©

Waaruit bestaat je project eigenlijk?

Ik baat een winkel uit die een heel eigen mix is tussen een hippe stadswinkel en een tuincentrum.

Mijn aanbod bestaat uit een mooi gamma planten, gaande van de kleinste cactusjes tot metershoge planten. Dit alles aangevuld met mooie decoratieve potten en tools alsook diversen zoals zakjes teelaarde, de klassieke terracotta pot of zelfs plantenstokjes. Mijn doelpubliek zijn mensen die op zoek zijn naar dat ietsje meer, en dit in nagenoeg alle prijsklassen. Ik speur voortdurend naar leveranciers en partners waarmee ik  dat ‘ietsje meer’ kan invullen en ik deins er niet voor terug om daarvoor tot in Japan te gaan. In mijn modern minimalistisch winkelpand zorgen planten, objecten en licht voor een aangepaste sfeer waar het aangenaam is om te vertoeven. Ik mik op een band met mijn klanten door ook convenience-artikelen zoals die teelaarde aan te bieden, waardoor mijn winkel ook laagdrempelig blijft, speciaal maar toch gewoon. Een moderne stadsboetiek hoort te inspireren. De winkel bezoeken is een belevenis, mensen gaan dromen, het geeft inspiratie en dit wekt de goesting om een beetje van die sfeer bij hen thuis over te brengen. Daarvoor zijn ze dan meteen op het juiste adres, een mooie selectie, ondersteund door een goede expertise.

Photo by Jeffrey Vanhoutte ©

 

Vertel eens iets over je voorgeschiedenis

Op school -ik studeerde grafische kunsten- wilde het niet zo goed vlotten, maar avontuurlijk als ik ben, liet ik het niet aan mijn hart komen. Ik ging in diverse beroepen aan de slag, van horeca over verkoper in een verfwinkel tot vertegenwoordiger of zelfs journalistiek, enz. telkens met volledige overgave, maar telkens kwam er ook dat punt waar ik voelde dat ik niet voluit kon gaan. Van nature ben ik een zwerver die regelmatig andere horizonten opzoekt. Naarmate ik ouder werd, begon mijn aangeboren zelfstandige geest meer en meer zijn plaats op te eisen. De behoefte aan een eigen verhaal schrijven, waar ik helemaal voluit kan gaan, en daarnaast ook meer en meer de natuurlijke behoefte aan stabiliteit en bevestiging.

Van thuis uit – mijn vader was designer-meubelmaker en samen met moeder hadden ze design en verlichtingswinkels, maar ook horeca zaken – kreeg ik de passie mee om op mijn manier de wereld mooier te maken. Ik heb ook veel zien werken. Voeg daarbij mijn veelzijdige loopbaan, mijn leergierige en praktische aard, mijn zin voor avontuur, en je krijgt een pittige cocktail om eens je eigen ding te doen.

 

Photos by Jeffrey Vanhoutte ©

Wat was dan de trigger die je de eerste stap deed zetten?

Mijn broer en mentor, een zelfstandig communicatieadviseur, met wie ik een hechte band heb, had een gedeelte van een pand waarin hij een klein hotel uitbaat, leeg staan. Ideeën begonnen te borrelen: ’wat zouden we daarmee kunnen aanvangen zonder meteen grote investeringen te doen?’ Inde lente van 2017 besloten we een pop-up test te doen : binnenhuisplanten ! Ons gevoel van design en selectie viel meteen in de smaak.  Mensen kwamen van ver buiten Brussel planten kopen, de test smaakte naar meer.

 

Photos by Jeffrey Vanhoutte ©

Hoe ben je dan bij JobYourself beland?

Toen ik enkele maanden later over JobYourself hoorde via een kennis die er ook in traject was geweest, geraakte alles in een stroomversnelling. In het opleidingstraject ‘attitudes et compétences de l’entrepreneur’ (dat opleidingstraject werd georganiseerd in partnerschap met Youth Start in het kader van het wijkcontract ‘Jonction’.) maakte ik de allereerste –er zouden er nog 3 andere volgen- versie van mijn businessplan. Dat was zwoegen en zweten maar het dwong me om mijn ideeën en plannen te verhelderen, bij te sturen en te verfijnen. Door af en toe en vandaag de dag nog steeds, eens naar die plannen in wording te kijken en eraan te werken, kwam  en kom ik steeds weer op nieuwe ideeën om te verbeteren of te verbreden.

 

Wat heb je aan de Pre-Test fase van JobYourself over gehouden?

Ik ben er mij goed van bewust dat dingen op papier zetten en administratieve discipline niet mijn sterkste kant zijn en tijdens de pre-test fase bij JobYourself kreeg ik het kader, de tijd en de aanmoediging om hier worstelend mee aan de slag te gaan. Het werd een goede voorbereiding op een later businessplan voor een bankkrediet, dat ik dan uiteindelijk -na het nemen van wat hindernissen- bekomen heb.

Nu, begin november 2018, ben ik  een vijftal maanden in TEST-fase en heb ik alle redenen om tevreden te zijn. De omzet evolueert goed, de aankleding van de winkel is een evenwichtig geheel geworden en mijn administratie en organisatie staan op punt. Bovendien begint ook mijn commerciële strategische visie zich te concretiseren. Ik wou de winkeluitbating combineren met binnenhuis groenprojecten ( bijv. verticale wanden of grote hangplanten met bijhorende lichtpartijen) in samenwerking met architecten. Mijn aantrekkelijke boetiek heeft zijn werk hier gedaan als een eye opener, een vitrine en loopbrug. Deze projecten met architecten zijn natuurlijk naar me toegekomen.

 

Kijk van de coach : Filip Monbaliu

Ben is het type ondernemer zoals er meer zouden moeten zijn : hij onderneemt vanuit zichzelf, gerijpt door zijn veelzijdige beroeps-en levenservaring. Moedig blijft hij eigen zijn weg zoeken en maakt hij daarbij gedurfde en eigenzinnige keuzes. Ondernemen is bij Ben helemaal geïntegreerd in zijn manier van zijn en in zijn levensvisie’.

 

Wat is je grootste uitdaging op korte termijn?

Momenteel is het een heikele bedoening om permanentie in de winkel te combineren met de vele contacten buitenshuis in het kader van dit projectwerk. Ik denk dan ook aan het aanwerven van een helpende hand die me minstens één dag per week in de winkel zou kunnen vervangen, maar daar is het nu nog net iets te vroeg voor.

Ik ben enorm gedreven en creatief in het bedenken van oplossingen; ik wil steeds blijven evolueren, blijven bijschaven. Die drijfkracht zorgt ervoor dat ik maar weinig rust ken en dat is soms lastig maar het is sterker dan mezelf. Gelukkig heb ik ook veel steun aan mijn broer. We delen beiden een zekere feeling voor schoonheid en commercie en het verschaft ons enorme vreugde om dat te concretiseren, nu samen in eenzelfde gebouw is een gedroomde situatie om helemaal los te gaan.

 

Photo by Jeffrey Vanhoutte ©

Wat is voor jouw de essentie van de begeleiding bij JobYourself

Tijd krijgen om dingen  uit te  proberen in een menselijk kader, de hoge druk van een eigen zaak en de financiële risico’s die daarmee samenhangen, zijn niet bevorderend voor het creatieve denkwerk of het durven  nemen van de soms nodige risico’s.

Naar wie kijk je op?

Naar mijn familie en mijn vriendenkring; het hoeft soms niet veel te zijn om te inspireren, enerzijds kan dat de creativiteit en drijfveer zijn van mijn ouders, van mijn broer, anderzijds de liefde en geduld van mijn liefste tante, of dan die onvoorwaardelijke steun en begrip die goede vrienden kunnen brengen. En dan die toewijding die meerdere vrienden van me hebben in sociale of ecologische demarches.

Photo by Jeffrey Vanhoutte ©

Gebruik je vaak sociale media in je communicatie met je klanten?

Ja nogal, maar ik begin te twijfelen aan de effectiviteit ervan voor mijn zaak. Ik steek er heel veel tijd in en ben niet zeker of de return de moeite waard is. Ik zie het als iets extra om mijn creativiteit wat extra op los te laten. Ik doe eerste zondag van de maand open en de eerste donderdag tot 22:00 uur en  onderhoud een goed contact met de winkels / zaken van in de buurt, en dat geeft me meer voldoening en tastbare return, die kan je meteen merken en die is uiteindelijk toch wel belangrijker dan volgers te hebben in Timbuktu dat uiteindelijk nooit een plant zullen kopen. Ook plan ik events in, dit gaat van exposities tot workshops en zelfs concertjes, al dan niet samen met mijn broer die in hetzelfde gebouw zijn hotelletje is aan het uitbouwen. Zo hebben we een eerste event achter de rug -concert/album presentatie  van Black Box Revelation- waar we ook meteen in het VRT journaal zijn verschenen en honderden mensen een onvergetelijke ervaring hebben meegegeven.

 

Wat zou je willen zeggen aan mensen die een beetje aarzelen om de stap te zetten naar een eigen zaak?

Uiteindelijk kan je maar weten of het zal lukken door het te doen. Het vergt wel doorzettingsvermogen, een goede voorbereiding is vitaal en ook is het een heel belangrijke factor je goed te omringen, je partners goed te kiezen. Op een bepaald moment begint het zo te kriebelen dat je wel moét springen. Weet echter wel dat het geen sprint is maar wel een marathon die moet gelopen worden. Geduld is hierbij je belangrijkste wapen, en, weten wanneer je een stapje terug moet nemen.

 

Wat is het moeilijkste in de uitbouw van je activiteit?

Ik ben nooit helemaal tevreden, het is een constante evolutie, ik rust zelden en dat is soms vermoeiend. Maar, tegelijkertijd is dit ook het makkelijkste omdat ik gewoon niet anders kan 😊, het is mijn drijfveer, het is hoe ik adem, ik ben gewoon Ben.

 

Contactez Ben