PORTRET : Tessa Goossens, Playful Situations

 

Tessa Goossens is de intitatiefneemster van Playful Situations, en zal na een succesvol parcours in TEST haar eigen vleugels uitslaan eind november 2020. Maak kennis met deze eigen-aardige, boeiende en ietwat ‘zotte’ madam.

Ontdek haar fiche in de gids van ondernemers

Tekening van @rafikidessine

Waaruit bestaat je project eigenlijk?

Ik ben Tessa en mijn missie is mensen dichter bij elkaar (en zichzelf) te brengen met de kracht van creativiteit en speelsheid. Ik ambieer vrijplaatsen en speeltuinen voor dialoog, opleiding en actie met lef.  Met blinkende ogen stuur ik fonkelende energie de wereld in, door confetti-zaadjes-van-enthousiasme te planten.

Ik doe dit met als opzet, mee te bouwen aan een authentieke, verbonden, solidaire en rechtvaardige wereld. En dat gebeurt volgens mij door in ontmoeting te gaan met onszelf en met elkaar. En hoe langer ik bezig ben, hoe meer ik merk dat: Zachtheid centraal staat. In de zin van Radical Softnes

 

” Shortly explained: Ik maak en begeleid programma’s die op een creatieve en speelse manier aan persoonlijke en teamontwikkeling te doen.
Shorter: ik ben begeleider van creatieve processen en clown. ”

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

Mijn aanbod

Voor teams:

  • Coaching en facilitatie op maat
  • Teamplay

Voor particulieren

  • Online + Offline creativiteitsprogramma
  • Inspiratiewandelingen

Mijn doelpubliek zijn mensen die nieuwsgierig en gevoelig zijn aan dat wat nog niet gezegd of getoond werd. Mensen die knopen op een zachte manier willen ontwarren met lef. Mensen die nog niet wisten dat ze een verschil maakten. Mensen die gehoord willen worden. De zoekers, de denkers, de vinders.

Ik werk met methodieken als: Deep Democracy, clownerie, Social Presencing Theatre, Psychodrama, Appreciative Inquiry, Storytelling, Creatief schrijven, maar vooral met bakken liefde en tonnen zachtheid.

 

 

Ik creëer, stimuleer en faciliteer plekken waar je als deelnemer met lef en zachtheid durft te zijn. Dit is in het kort mijn waardenpropositie. En hoe doe ik dat dan? Wel, enerzijds  ben ik als facilitator en coach oprecht enthousiast en nieuwsgierig  naar het proces van deelnemers. Anderzijds ben ik heel bewust bezig met mijn eigen authenticiteit en kwetsbaarheid, en zet ik me zelf in als instrument voor verandering; zonder oordeel en met veel ruimte voor de lach.

 

 

Vertel eens iets over je voorgeschiedenis

Als kind was ik voortdurend bezig met tekenen, schrijven, leerkracht en winkeltje spelen, fietsen en clubjes op te richten. Ik was een creatief, enthousiast en levenslustig kind dat gelukkig werd wanneer het ongestoord dingen mocht maken (en eten J).

Komende uit een familie met weinig voorbeelden rond ondernemerschap, staat het traject bij JobYourself in het teken van de ontwikkeling van mijn eigen ondernemerschap from scratch. Een belangrijk aspect hierbij is de vorming van mijn eigen ondernemersfamilie.

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

Iemand vertelde me laatst in een gesprek: “amai, ik voel me echt gezien door jou”. Dat raakte mij toen zo ontzettend hard. Ik besefte toen dat dat echt mijn rode draad is doorheen mijn professioneel parcours. Plekken en ontmoetingen creeëren waar mensen echt gezien en gehoord worden. Of ik nu de job uitvoerde van jeugdwerker, cultuurbeleidscoördinator, scenograaf, art mediator, productiemedewerker, trainer, lesgever,… ‘echt’ gezien en gehoord worden, met vreugde; daar ging het om. Ja, dat is mijn essentie.

 

 

Wat was dan de trigger die je de eerste stap deed zetten?

Ik had altijd die drang om freelancer of zelfstandige te zijn. Maar wist nooit echt goed wat ik dan specifiek wilde doen. Eerst was er de vorm en dan pas de inhoud. Iets met een onstilbare honger naar authenticiteit en vrijheid maakte dat ik eindelijk de stap durfde te zetten.

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

 

Hoe ben je dan bij JobYourself beland?

Een deel van mij is heel spontaan en impulsief en maakt heel snel beslissingen. En een ander deel van mij is ontzettend beredeneerd en neemt heel erg de tijd om de juiste beslissingen te nemen. De keuze in te stappen bij JobYourself, valt onder de tweede categorie J.

Ik loerde al enkele jaren naar JobYourself en naar de kalender met infosessies. Ik wist eigenlijk alles al over de werking. Eens het juiste moment gekomen was om te springen, kon dat ook meteen omdat ik helemaal geïnformeerd was.

Achteraf bekeken zie ik nu dat het eindigen van een job bij één organisatie, de plek heeft gemaakt voor een nieuw project: mijn eigen project.

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

 

Wat heb je aan de Pre-Test fase van JobYourself over gehouden?

Grote starterseuforie! Alras daagde het inzicht dat de meeste blokkades in het ondernemen, persoonlijke blokkades zijn, die praktische verwezenlijkingen tegenhouden. Daar eerst op focussen, maakt dat al de rest wel volgt.

 

 

Hoe verloopt de de TEST-fase bij JobYourself?

Mijn TEST-fase is een heerlijk avontuur van zoeken, niet vinden en dan zachtjes de weg terug vinden. Het geeft me een uitvalsbasis, een zachte navelstreng om niet weg te zweven. Een levensgroot experiment.

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

 

 

Kijk van de coach : Filip Monbaliu

” Het was voor mij een bron van vreugde om Tessa te mogen begeleiden.
Het heeft veel te maken met enerzijds haar vele talenten en anderzijds haar worsteling met en haar zoektocht naar maximale authenticiteit in alles wat ze doet. Dat ze  vaak opereert in een – op zijn zachtst gezegd- onvriendelijke omgeving vraagt van haar dat ze zich kwetsbaar opstelt.

 

De moed die ze daarbij aan de dag legt, ook tijdens de coachingsgesprekken was voor mezelf een bron van inspiratie. Ze heeft heel goed begrepen dat de groei van haar onderneming sterk verbonden is met haar persoonlijke groei. “

 

Wat is je grootste uitdaging op korte termijn?

Durven inzetten op minder, met meer focus. Dus scherpere keuzes maken in mijn aanbod & daar dan ook voluit voor gaan.  Het klinkt als een cliche, maar ‘less is inderdaad more’. (En zeker voor iemand met bakken aan ideeën, zoals ik J.)

 

Wat is voor jou de essentie van de begeleiding bij JobYourself

De essentie van mijn begeleiding bij Jobyourself is mijn relatie met Filip, mijn coach.  Op lange termijn gevolgd worden door één persoon is iets wonderlijk. Tegelijkertijd zie je ook dat je relatie ook stilaan evolueert naar ‘gelijken’.  En dat het dus bijna tijd is om te gaan. Weliswaar met een klein hartje.

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

 

Naar wie kijk je op?

Ik kijk op naar mensen die al hun kwetsbaarheid, kracht en echtheid in hun ondernemerschap en werk steken. En dan denk ik spontaan aan : Schrijfster Elizabeth Gilbert, Tricia Hersey van The Nap Ministry en Arawana Hayashi (grondlegster van Social Presenicing Theatre). Dichter bij huis denk ik ook aan Siska Hoebeeck van Studio Siska, Sophie Hendrickx van Kessels & Smit en Hade Wouters van The Artist’s Way Online. Een kleine greep uit mijn muzes.

Bij het noemen van hun namen rijst in mij het respect en de bewondering voor deze – stuk voor stuk- fabuleuze vrouwen.

 

 

Gebruik je vaak sociale media in je communicatie met je klanten?

Ik heb een haat/liefderelatie met sociale media. Enerzijds is het een heel laagdrempelig medium om te creeëren. Het is een heel directe manier om mijn beelden, tekst of tekeningen aan ‘de wereld’ te tonen. Er periodes waar ik met veel enthousiasme elke dag Instagram Stories maak.

Tegelijkertijd is het ook een worsteling en kan ik er oprecht ongelukkig van worden, zo scrollend, terwijl ik mezelf vergelijk met alle anderen. Sommige weken of maanden doe ik helemaal niks en de-instaleer ik Instagram, Facebook en Linkedin gewoonweg van mijn smartphone.

Er komt altijd weer dat moment waarop ik verslaafd wordt aan de like’s en share’s. En dan weet ik dat het terug tijd is om buiten te gaan spelen!

 

Foto door ©SilverSixpenceStories

 

Wat zou je willen zeggen aan mensen die een beetje aarzelen om de stap te zetten naar een eigen zaak?

 

” It takes a village to raise a business. You alone, are not a village. ”

 

Spreek erover, gooi alle scenario’s in je hoofd op tafel. Wees daarbij aandachtig en merk op wanneer iets dat je zegt, bij jezelf authentiek enthousiasme opwekt. Test dingen uit en onderzoek wat resoneert.

 

 

Wat is het moeilijkste in de uitbouw van je activiteit?

De worsteling met de druk en prikkels van buitenaf. Ik werk hard aan het deprogrameren van mezelf om de geïnternaliseerde ‘druk druk druk’ weg te werken. Ik geloof oprecht dat ondernemen, en dan spreek ik natuurlijk voor mezelf, het sterkst is wanneer het vanuit vreugde en ontspanning gebeurt.

 

 

 

 

 

Neem contact met Tessa