Halo ! Ik ben Danny Schoemans,  initiatiefnemer van ‘ Atelier Tiny Living’.

 

Ontdek zijn fiche in de gids van ondernemers

Tekening van @rafikidessine

Abonneer uw op onze Jobyourself Youtube channel

Wie ben ik en wat doe ik ?

Mijn project ‘Atlier Tiny Living’ bestaat uit 2 complementaire deelprojecten die elkaar wederzijds versterken.

Het eerste omvat het  concipiëren, bouwen en verkopen van de ‘betere’ Tiny Houses.

Enkele aspecten hierbij zijn: het co-creatief proces met de klant, gebruik van circulaire bouwtechnieken en materialen alsook een bijzondere aandacht voor interieurdesign, het esthetische aspect, zeg maar.

Het tweede bestaat uit de begeleiding van doe-het-zelvers  die in mijn atelier hun eigen Tiny House bouwen. Die begeleiding omvat alle aspecten zoals bijv. materiaalkeuze, projectmanagement, vormgeving, constructie etc.

 

 

Voor de eigen bouw mik ik op mensen die een volledig op maat gemaakte TH willen  en ook  bereid zijn de prijs daarvoor  te betalen.

Door mijn uitgebreide ervaring in de wereld van de schrijnwerkerij en aanverwante kan ik met hen bijv. diverse leveranciers bezoeken om hen te adviseren bij een keuze uit  pakweg 500 stalen, uiteraard quasi uitsluitend duurzame materialen.

Ik wil echter ook mensen met een beperkter budget sensibiliseren om hun eigen TH te bouwen: zo circulair als enigszins mogelijk.

Met mijn praktische  begeleiding beoog ik impact zowel op het vlak van inspiratie als van autonomie.  Voor hen heb ik o.a. innovatieve bouwpakketten ontwikkeld waardoor het bouwproces fors vereenvoudigd wordt.

 

 

Mijn waardenpropositie (USP)

Ik co-creëer met de klant op maat gemaakte Tiny Houses, die je eigenlijk beter ‘Tiny Homes’ kan noemen.  Ze zijn stuk voor stuk uniek, maar steeds een combinatie van efficiëntie, esthetiek en welbehagen.

Zo wordt een optimale isolatie & ventilatie (type D) geïnstalleerd met aflevering van een  blowertest-attest. Andere aspecten van een aangenaam binnenklimaat:  instelbare  en constante luchtvochtigheid , interieurontwerp door gekwalificeerde designers met o.a.  een lichtstudie,

meubilair op maat gemaakt met -in functie van vraag van de klant- integratie van architecturale elementen.

Het resultaat mag gezien worden, maar het proces is minstens even belangrijk.

Er wordt voor alle gebruikte materialen en producten een volledig materiaalpaspoort voorzien.

De bouwtechnieken zijn zo veel mogelijk circulair, met het oog op  makkelijk toekomstig onderhoud, herstelling of vervanging.

Tijdens het bouwproces wordt het logboek dagelijks bijgehouden en op transparante wijze gedeeld met de klant Idem dito voor de kostenstructuur en tijdslijn.

Die passie voor co-creatie trek ik ook door in mijn begeleiding van doe-het-zelf projecten.

Doordat ik in twee richtingen werkzaam kan en wil zijn, vergroot ik mijn ervaring, die ik vervolgens ook binnen een groter bereik kan delen.

De informele contacten met de (meestal onverwachte) schat aan informatie van de klanten maken het bouwproces voor beide partijen tot een unieke ervaring.

Dit gebeurt uiteraard aan de hand van didactisch materiaal, waarbij ik op heldere en gestructureerde manier mijn ervaring doorgeef, waaronder hedendaagse  tools voor projectbeheer.

 

Kijk van de coach : Filip Monbaliu

 

“Danny is ‘gene gewone’. Hij heeft veel talenten en competenties en bovendien ook een zekere koppigheid , zoals alle grote ondernemers 😊.

Omdat hij die koppigheid ook combineert met het vermogen om kritisch naar zichzelf te kijken en ook feeling heeft voor spiritualiteit,

heeft hij als ondernemer een groot potentieel.

Het duurt bij hem soms een tijdje vooraleer de doorbraak er komt, maar eens die er is, gaat het razendsnel als een gigantische sluis die open gaat.

Hij heeft de magische gave  van gevoel voor synchroniciteit: hij komt op het juiste moment de juiste mensen tegen die bereid zijn hem te helpen.

Misschien is zijn allergrootste troef wel zijn grote graad van zelfkennis, bron van veel wijsheid ; hij kent zijn grenzen en handelt er ook naar.

Maar er zijn er nog vele andere : discipline, werkkracht, respect , integriteit, het vermogen om los te laten  …….

Het was voor mij persoonlijk een waar genoegen om met Danny te co-creëren en ik heb er zelf veel van opgestoken.

Je hoort vast nog van Danny Schoemans en zijn  Atelier Tiny Living !”

 

 

Mijn voorgeschiedenis

Tijdens mijn secundaire studies volgde ik de opleiding industriële schrijnwerkerij, gevolgd door een bachelor in interieurvormgeving.

Daarna heb ik enkele jobs gehad waar ik voornamelijk beheerervaring opgedaan heb, o.a. leidinggeven.

Het speelde al van heel  jongs af aan in mijn hoofd om zelfstandige te worden, maar ik zette nooit een concrete stap.

Er veranderde wel iets in mij toen mijn echtgenote en ik eind 2018 een woning  kochten en ik die zelf begon te renoveren.

Toen de renovatie  anderhalf jaar later  bijna af was, kreeg ik geleidelijk aan het gevoel  dat ik wel degelijk iets kon en dat het me misschien wel kon lukken om zelfstandig ondernemer te worden.

 

Ik had altijd al interesse gehad in houtdraaiwerk en ook duurzaamheid en circulariteit  lagen me na aan het hart.

Ik begon te fantaseren rond een project om gebruiksvoorwerpen te maken uit hout van omvergewaaide bomen in Brusselse parken d.m.v. houtdraaitechnieken.

Ik zag ergens een affiche hangen van een mini-tentoonstelling van ‘makers’, ondernemers bij de coöperatieve Baticrea die kunst- en ambachtsvoorwerpen maakten en verkochten.

Ik ben ernaartoe gegaan en voelde me aangetrokken door de positieve sfeer die er heerste alsook door de sobere en smaakvolle inrichting met veel glas en (gerecycleerd) hout.

Mijn oog viel er op een Baticrea-flyer die ik dan meegenomen heb en een week later volgde ik een infosessie .

Verder liep het vrij vlot want enkele weken later bevond ik me in de voorbereidingsfase  van een traject als kandidaat-ondernemer bij de activiteitencoöperatie  Baticrea.

Wat me van die fase vooral is bijgebleven, is de ‘boostgroep’.

Ik werd er uitgenodigd om dieper in mezelf te gaan en er een beter zicht te krijgen hoe ik het best functioneerde, wat ik eigenlijk goed kon maar ook wat mijn schaduwkanten waren.

De mogelijkheden om met ‘mede-ondernemers’ op een authentieke en kwetsbare wijze   in een veilig kader te kunnen delen, gaf me vertrouwen en energie.

Dat was een ware ontdekking voor mij.

 

 

Het uur van de waarheid, de TEST-fase bij Baticrea

Ik zette de stap naar de TEST-fase ( facturatiefase) in volle corona-tijd, op  15 juni 2020.

De events en marktjes, alsook samenwerkingen met shops,  die ik tijdens de pre-testfase had gepland, waren alle afgelast.

Ik zat met de handen in het haar maar probeerde rustig te blijven, wat uiterst moeilijk was.

Het besef begon druppelsgewijs door te dringen dat mijn project  (quasi) niet haalbaar was, maar ik had het emotioneel moeilijk om mijn kind los te laten.

Ik had er al zoveel energie ingestoken en bovendien welke kant moest het dan verder uit? Zo zijn er 6 maanden verstreken met  slechts minimale omzet.

 

De doorbraak kwam er nadat ik via Baticrea de mogelijkheid kreeg om te werken als onderaannemer-schrijnwerker  voor iemand die Tiny Houses bouwde.

Het feit dat ik eindelijk wat geld  kon verdienen trok me over de streep.( Ik had immers onlangs een huis gekocht en verbouwd)

Heel snel begon ik echt plezier te beleven aan het werk en ontstond er een goede band met mijn opdrachtgever, die de kwaliteit van mijn werk bijzonder waardeerde.

Dit zette bij mij een dynamiek in gang waardoor ik mijn kind kon beginnen loslaten waardoor er ruimte vrij kwam voor iets nieuws.

Het was wel nog even een worsteling om de beslissing te nemen om er volop voor te gaan.

Het hek was helemaal van de dam toen mijn opdrachtgever me voorstelde om een lopend project bij een klant over te nemen, omdat ze het de druk had en er eventjes tussenuit moest.

Dit was een gigantische opportuniteit waar ik nooit had van durven dromen  en ik ben er sindsdien 120 % voor gegaan, waardoor alles nu in een stroomversnelling raakt.

Ondertussen raken andere potentiële klanten geïnteresseerd en zijn er 2 à 3 mensen  gemotiveerd om onder mijn begeleiding zelf een TH te bouwen.

 

Die plotse stroomversnelling is tevens de  grootste uitdaging op korte termijn.

Ik moet nu snel een aantal nieuwe vaardigheden leren en een hele rits  taken uitgevoerd krijgen: werken met een tool voor projectbeheer, een complexe tool voor offertes, voorcalculatie en nacalculatie , materiaalpaspoorten, een kredietaanvraag bij Brusoc indienen  via het Lokale Economie Loket,…………..

Gelukkig kan ik een beroep doen op de bereidwillige medewerking van de experten van het Wetenschappelijk & Technologisch Centrum voor de Bouw (WTCB)  en de Confederatie van de Bouwsector van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het blijft moeilijk om  een evenwicht te zoeken tussen de  privé en de professionele sfeer maar voorlopig lukt het toch behoorlijk.

 

De essentie van de begeleiding bij Baticrea.

Het is een ietwat zonderlinge ervaring, dat traject bij Baticrea. Ik ben  zowat ‘en stoemelings’  in dat project met die Tiny Houses gerold; ik had er niet echt op voorhand  voor gekozen.

Het traject heeft me o.a. de tijd en de ruimte geboden om expliciet te maken wat er impliciet in me leefde, en waar ik me slechts ten dele van bewust was.

Mijn coach zorgt ook voor een gezonde druk en dat heb ik wel nodig.

 

 Ino, collega van Danny

Naar wie kijk je op?

Enkele figuren die me inspireren en waarvoor ik een grote bewondering koester, zijn:

Peter Zumthor , een  van oorsprong Zwitsers architect met een compromisloze en minimalistische stijl

Vincent van Duysen, een bekend Belgisch architect en interieur- en productontwerper.  Hij maakt tijdloze ontwerpen, teruggebracht tot hun essentie.

Axel Vervoordt , een bekend Antwerps interieurontwerper en kunst- en antiekgalerij-uitbater

Wim Hof, een  van oorsprong Nederlandse motivatiecoach die door ademhalingsoefeningen, meditatie-en yogatechnieken en blootstellingen aan  extreme  koude miljoenen  mensen geholpen heeft en  nog steeds helpt om zich beter in hun vel te voelen zowel fysisch als psychisch

 

 

Gebruik je vaak sociale media in je communicatie met je klanten?

Ik ben er nog niet echt mee begonnen, mijn agenda is te vol.

 

Wat zou je willen zeggen aan mensen die een beetje aarzelen om de stap te zetten naar een eigen zaak?

Op een bepaald ogenblik moet je springen maar niet zonder een grondig vooronderzoek.

Je kan best goed naar jezelf luisteren of de piste die je wil volgen wel goed aanvoelt.

Baticrea biedt een ideaal kader waarbinnen dat vooronderzoek zich op een organische manier kan ontplooien.

 

Wat is het moeilijkste in de uitbouw van je activiteit?

Niet de bouw van Tiny Houses, noch het begeleiden van klanten of het vinden van de juiste leverancier maar wel de hele papierwinkel wordt een hele uitdaging.

Ik ben mij ervan bewust dat ik me op dat vlak goed moet omringen, maar krijg hierin al veel steun van mijn echtgenote.